Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европа без коли на бензин и дизел след 2030 година, призова Дания

Снимка: Guliver/Getty Images

Дания и още 10 страни от ЕС призоваха за създаването на европейска стратегия за постепенно извеждане на дизеловите и бензинови автомобили от експлоатация, която да позволи 2030 г. да бъде забранена продажбата им във всички страни от съюза, с цел борбата с климатичните промени, предаде Ройтерс.

Дания отправи предложението вчера на европейска среща на министрите на околната среда, която се състоя в Люксембург, предаде БТА.

 Една от целите на новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 година. Според датската делегация постигането на тази цел минава задължително през значително намаляване на въглеродните емисии на транспортния сектор.

ЕС цели до 2030 г. да намали с 40 на сто въглеродните си емисии, за да помогне за борбата с глобалното затопляне, припомня Ройтерс. През 2018 г. датското правителство обяви, че ще забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. По-късно Дания се отказа от идеята, защото тя щеше да влезе в конфликт с европейските правила.

още от ЕС