нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейската Суперлига започва правни действия срещу УЕФА

Getty images

Европейската Суперлига, която още с учредяването си влиза в конкурентен двубой с Шампионската лига, обяви, че планира да започне правни действия срещу УЕФА и ФИФА, предаде БиБиСи.

Правният отдел на Суперлигата обяви, че ще атакува в съда решението на УЕФА да изхвърли от всички свои турнири  отборите и играчите от Супер лигата.

Както е известно основатели на новата лига са 12 от най-популярните отбори в Европа, сред които Барселона, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Ювентус.

Те обявиха, че повече няма да играят в Шампионската лига, а вместо това ще провеждат алтернативно състезание между 20 отбора.

УЕФА, както и националните футболни администрации на Италия, Англия и Испания заплашиха, че ще направят всичко, за да спрат този „циничен проект, който цели единствено лично облагодетелстване“. Планира се отборите и играчите, които са част от Суперлигата да им се забрани да играят в националните шампионати, както и за националните си отбори.

„Създаването на Суперлигата е напълно в съответствие със законите за гарантиране на конкуренцията. Забраната от страна на УЕФА за участие в техни турнири е незаконна и ще бъде  оспорена в съответните съдилища“, се казва в съобщение на новата футболна организация.

Комисията за защита на конкуренцията на Великобритания направи официално съобщение, че задълбочено ще проучи дали създаването на новата лига е свързано с осигуряване на конкуренцията в страната.

още от ЕС