нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейските летища търпят безпрецедентен шок

Guliver/Getty Images

Летищата в Европа понасят безпрецедентен шок заради драстичното свиване на полетите в резултат на епидемията от коронавирус и Италия, която от понеделник е напълно затворена. Това създава опасност от срив на въздушните връзки на континента, предупреди летищната организация Ей Си Ай Европа (ACI Europe), цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес. Нискотарифните Уиз Еър и Райънеър обявиха вчера, че спират полетите си до Италия. Малко по-късно и Ер Франс съобщи, че спира всичките си полети до Италия от 14 март до 3 април.
На този фон ACI Europe, която обединява 500 летища в 46 страни, очаква тази година аерогарите да посрещнат 187 милиона пътници по-малко заради коронавируса.
През първото тримесечие европейските летища са отчели спад на пътникопотока от 13,5 на сто, като най-засегнати са италианските летища.
Още преди обявяването на национална карантина в Италия, летищата в страната отчитаха спад от 60 на сто през последния уикенд, отбеляза генералният директор на организацията Оливие Янковик.
"Сега те трябва да се борят против евентуален пълен срив на въздушните връзки", посочи той, призовавайки правителството да отговори бързо и положително на исканията на италианските летища за спешни мерки за помощ.
Организацията прогнозира през 2020 година да има спад на пътникопотока със 7,5 на сто вместо предвиденото по-рано увеличение от 2,3 процента.

още от ЕС