нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фон дер Лайен стана обект на критики от собственото ѝ политическо семейство

Getty Images

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изправена пред нарастващо недоволство в собственото си политическо семейство, което я обвинява, че е твърде запалена по зелените политики и не е достатъчно съсредоточена сърху традиционните приоритети на християндемократите.

Размириците в редиците на Европейската народна партия, (ЕНП) дясноцентристкият алианс, който формира най-голямата група в европарламента, излязоха наяве в четвъртък, пише Politico. Денис Радке, евродепутат от германския Християндемократически съюз (ХДС) на фон дер Лайен публикува статия във всекидневника „Велт“, озаглавена „Ръководството на Комисията“.

В нея той обвинява председателката в „бързи и/или драматични заглавия за външната аудитория, вътрешно недоверие и липса на комуникация“, както и „пълно непознаване на вътрешния живот на собственото си политическо семейство“.

Други евродепутати отбелязаха, че макар Радке да е бил твърде откровен, коментарите му резониват с други лица от групата, особено членове на ХДС и ЕНП, Народната партия на Испания и италианската „Форца Италия“. „Познавам много колеги, които биха могли на 100% да застанат зад тези коментари“, споделя член на ЕНП.

Откакто зае поста си през декември миналата година, фон дер Лайен преследва това, което мнозина от ЕНП смятат за прекалено прогресивна програма. Нейните критици я обвиняват, че пренебрегва политиките, подходящи за бизнеса и стабилната икономика.

Нейна знакова политика е Зелената сделка за борба с изменението на климата. Наскоро бе обявен стремежа за намаляване на парниковите емисии с „поне 55%“ до 2030 година – нещо, което нейната политическа партия не подкрепя със същия ентусиазъм. Освен това наскоро бе обвинена за готовността да приеме съкращения в плановете на Комисията за дългосрочния бюджет и пренебрегването на традиционните за ЕНП промишленост, научни изследвания и единен пазар.

Сравненията с предшественика

Не липсват и сравнения с предшественика на фон дер Лайен, Жан-Клод Юнкер. „Когато погледнем Юнкер, за него е важно да е близо до политическото семейство. Това е голямата разлика с фон дер Лайен. Въпрос на лидерство е“, заяви Радке за Politico.

„Юнкер познаваше всички в групата... Тя (фон дер Лайен) е нова, идва от германската политика и е прекалено административна, няма политическите инстинкти на Юнкер. Основно разчита на германския си кабинет“, коментира лице от ЕНП.

На гърба на другите

Други членове на ЕНП обаче омаловажиха критките към фон дер Лайен с твърдението, че Зелената сделка и бюджетните ѝ приоритети са подхранили необходимия дебат в политическата група, която се бори да се позиционира по важни въпроси като околната среда. Някои отбелязаха, че критките на Радке му помагат да трупа дивиденти, докато е разглеждан като потенциален следващ лидер на Християндемократическия апел (CDA), крилото на социалната политика на ХДС.

„Урсула фон дер Лайен е на поста си в Комисията от по-малко от година и едва във втория месец се озова в тази извъредна ситуация с коронавируса. Затова си пожелавам всички да работим конструктивно и да не атакуваме собственита си хора“, заяви Даниел Каспари, ръководител на германската делегация на ЕНП.

още от ЕС