нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фон дер Лайен и Мишел ще дават обяснения пред ЕП за срещата в Турция

Снимка: Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се срещнат с лидерите на Европейския парламент днес, за да обсъдят противоречивото им посещение в Турция. Това каза говорител на парламента пред европейската редакция на Politico. 

Двамата председатели ще проведат „размяна на мнения“ с председателя на парламента Давид Сасоли и лидерите на политическите групи, каза говорителят, седмица след скандала, получил името „Дивангейт“. 

Случаят предизвика обвинения в сексизъм срещу Шарл Мишел и Реджеп Таийп Ердоган и даде поводи за коментари за потенциално разединение между институциите на ЕС. Критиците заявиха, че Мишел не е трябвало да приема местата за сядане, когато ги е видял. Самият той миналата седмица призна, че може да е допуснал грешка, но каза, че се опасява, че евентуален протест би предизвикал дипломатически инцидент, припомня изданието, цитирано от Агенция "Фокус". 

Срещата с лидерите на парламента ще се проведе по време на извънредна сесия на Председателския съвет.

Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел също така трябва да обсъдят скорошното пътуване, както и по-широките отношения между ЕС и Турция, на пленарен дебат с евродепутатите следващата седмица в Брюксел.
 

още от ЕС