нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фон дер Лайен и пътят към неутрален климат в Европа

Getty Images

Седмица и половина след като официално встъпи в длъжността си на председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен представи Европейския зелен пакт – пакет от мерки, с които до 2050 г. се очаква Европа да стане първия неутрален по отношение на климата континент. За да бъде постигнато това, Брюксел вече работи по въвеждането на редица промени, предаде „Ройтерс“.

Според фон дер Лайен до 2030-а вредните емисии трябва да намалеят с поне 50 процента, а зелените лобисти настояват за поставянето на още по-амбициозна цел – 60-70 процента. Някои критици твърдят, че плановете на новия председател на ЕК обаче могат да повлияят на работата на силно развити европейски индустрии.

Създаване на специален климатичен закон

Една от мерките за постигане на климатичен неутралитет ще бъде въвеждането на общовалидни клаузи за територията на целия Европейски съюз. Първият климатичен закон на ЕС трябва да бъде представен през март 2020 година.

Нови данъци

В Брюксел започна работа по облагането с данъци на замърсителите на околната среда. Очаква се те да бъдет въведени през 2021 г. и да са в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Преходен фонд

Европейската комисия предлага създаването преходен фонд, с помощта на който зависимите от изкопаеми горива региони да преминат към по-чисти индустрии и енергийни източници. За това се очаква да бъдат отпуснати приблизително 35 млрд. евро.

Зелени инвестиции

Фон дер Лайен иска до 2025 г. Европейската инвестиционна банка да започне да отделя поне половината от средствата си за зелени инвестиции. През следващото десетилетие тя смята частично да финансира Европейския зелен пакт чрез „Устойчив европейски инвестиционен план“ за 3 трилиона евро.

Фермерство и биоразнообразие

В Зеления пакт са заложени и политики, свързани с фермерската дейност, като например „От фермата до трапезата“ с предложения за по-устойчиви начини на работа в областта на земеделието и животновъдството. Включена е и стратегия, насочена към подобряване на биоразнообразието в Европейския съюз.

още от ЕС