нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Френската икономика отбеляза рекорден спад от 13,8%

Guiliver/Getty images

Френската икономика се с свила с 13,8% през второто тримесечие на 2020 г., след като потреблението, инвестициите и търговията се сриват поради мерките срещу разпространяването на коронавируса, предаде Ройтерс. Потреблението на домакинствата се е понижило с 11%, инвестициите с 18%, износът с 26%, а вносът с 17%. Най-голям е спадът в строителството – цели 24%.

За сравнение икономиката в Германия отбеляза 10,1% спад  за същия период. Френските противоепидемиологични мерки бяха по-строги от германските, като всички магазини, освен тези за основни стоки, бяха затворени до 11 май, а кафетата и ресторантите – чак до 2 юни. Освен това секторът на строителството в Германия не отбелязва чак толкова голям спад, отбелязват анализаторите.

Понижаването на активността във френската икономика, която е втората най-голяма в еврозоната, е все пак по-малко от очакваното. Националния статистически институт на страната INSEE прогнозира 17% спад, а анализатори, анкетирани от Ройтерс – над 15%.

„Не е чак толкова зле, очаквахме спад от 16%“, коментира в Twitter главният икономист на финансовата група Allianz Лудовик Сурбан.

Това е третото поредно понижаване на БВП за тримесечие, като рецесията в страната започна преди глобалната пандемия – още през последното тримесечие на 2019 г.

INSEE очаква икономиката да генерира ръст от 19% през третото тримесечие на годината спрямо второто тримесечие.  

 

още от ЕС