нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Газ и ядрена енергия да бъдат признати за устойчиви настояват България и още 9 държави от ЕС

Позицията на страната ни ще бъде изразена на започващото двудневно заседание на Европейския съвет. Снимка: официален сайт на европейския съвет

Заедно с други девет държави от ЕС, сред които и Франция, нашата страна ще настоява спешно да бъдат признати за екологично устойчиви икономическите дейности, свързани с производството на ядрена енергия и на природен газ. Това съобщи президентът Румен Радев при пристигането си в Брюксел за участие в двудневното заседание на Европейския съвет, предаде БТА.

България решително подкрепя прехода към климатично неутрална икономика, но този преход трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ гражданите и икономиката, поясни президентът. Ще настоявам, както и няколко други държави, да бъде извършен анализ за връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет "Готови за цел 55" - драстично да се увеличи намаляването на емисиите, добави той.
За България това означава да ускорим спирането на традиционните ни базови мощности, без да сме готови с нови такива, според новите технологии. За съжаление, предишното правителство през декември 2020 г. допусна да се тръгне по тази пътека. Сега трябва да правим всичко възможно за минимизиране щетите за България, посочи Радев.

По думите на президента България категорично трябва да развива зелените технологии, да внедрява ускорено нови решения в енергетиката и икономиката, но без "рисково изпълнение" на енергийния преход. Проблемът с високите цени на енергоносителите е общоевропейски и трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, така че да защитим гражданите и бизнеса, призова Радев.

България произвежда енергия, достатъчна за нейния пазар и за износ. Износът не може да бъде спрян и влияе на вътрешните цени, поясни президентът. Той призова Европейската комисия да се намесва бързо с контрол върху енергийните борси и с мерки за предотвратяване на спекулата.

"Вече сме предприели известни мерки", отбеляза президентът по повод предложенията на ЕК за оказване на помощ на по-бедните семейства и на малките фирми да покрият следващите няколко енергийни сметки. Президентът изрази очакване българското правителство спешно да обяви допълнителни мерки в подкрепа на всички небитови потребители. По думите на държавния глава в предложенията на комисията липсва мярка, която пряко касае България - намаляване на цените на емисиите, които са надхвърлили разчетните нива за 2030 г., или поне събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки.

още от ЕС