Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Италианското правителство прие указ за затягане на миграционната политика

100

Снимка: Guliver / Getty images

Италианското правителство прие указ за затягане на законодателството, регулиращо приема на мигранти и бежанци, който бе предложен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Това съобщи днес самият Салвини, цитиран от ТАСС и Франс прес.

"Това е стъпка напред, която ще направи Италия по-сигурна страна", написа той на страницата си във Фейсбук, предава БТА. 

По думите на Салвини мярката ще помогне за по-ефикасна борба с "мафиотите и трафикантите, за намаляване на разходите за раздутата имиграция, за по-бързо експулсиране на престъпниците и фалшивите кандидати за убежище, за отнемане на гражданството на терористите, за даване на повече правомощия на силите на реда".

Според италианското вътрешно министерство указът увеличава от 90 на 180 дни времето, в което подлежащите на репатриране мигранти може да бъдат държани в центрове за задържане. Той премахва даването на "хуманитарна закрила" - статут, който според Салвини се е предоставял твърде свободно в миналото, предаде ДПА.

От разгледани 23 000 молби за убежище през първата четвърт на годината над 61 процента са били отхвърлени, 21 процента от мигрантите са получили хуманитарна закрила, а 6 процента са придобили бежански статут, посочи неправителствена организация, правеща изследвания за миграцията.

още по темата
още от ЕС
27
Четвъртък
Юни