нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ГЕРБ и БСП с равен брой депутати в следващия Европарламент, казват от Страсбург

Снимка: Shutterstock

Европейската народна партия (EPP) запазва чувствителна преднина пред останалите политически формации, кандидатстващи за парламента според актуален предварителен, но и последен сондаж на Европейския парламент. Институцията публикува днес четвъртия си и последен набор от прогнози, основани на поредица от национални анкети, относно състава на следващия (девети) Европейски парламент (751 места).

Очаква се ЕНП да заеме най-много места - 180 или 23,97% от състава на ЕП. Следва я Прогресивен алианс на социалистите и демократите (S&D), със 149 очаквани места. Алиансът на либералите и демократите за Европа (ALDE) е трети, със 76 очаквани места. 

Прогнозата за България сочи паритет към момента между ГЕРБ и БСП по отношение на очаквания брой спечелени места в следващия европарламент - по 6 за двете партии, следвани от ДПС с 2, ВМРО с 1, коалицията на ДСБ и "Да, България" с 1, "Воля" с 1, а "Атака", АБВ и др. да не влязат в парламента (0). 

Това е нова серия от прогнози относно как може да изглежда разпределението на местата в следващия Европарламент на базата на данни от проучвания на обществено мнение, публикувани в 28-те държави членки, събрани преди 15 април 2019 г. Данните се базират на комплект от надеждни анкети, проведени от национални институти за проучвания на общественото мнение в държавите членки и обобщени от "Kantar Public" от името на Европейския парламент. Новите данни са основани на 43 специални анкети относно европейските избори от 21 страни.

Данните от предишните проучвания, публикувани на 29 март, също са актуализирани с преизчисляване на данните от Обединеното кралство за улесняване на сравнението с новия сценарий с участието на Обединеното кралство в изборите през май месец, уточняват от пресслужбата на ЕП.

Партиите са разпределени към съществуващите политически групи или към Европейска политическа партия, с която са свързани. Всички нови политически партии и движения, които още не са обявили намеренията си, са категоризирани като "други".

Тъй като не можем да предскажем бъдещия брой и състав на парламентарните политически групи, тези прогнози за състава на следващия Европейски парламент са основани на структурата на Парламента, чийто мандат изтича, и трябва да се възприемат като извадка от сегашната политическа ситуация, както е представена в проучванията относно намеренията за гласуване, посочват от ЕП.

още от ЕС