нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Като Рим без Ватикана"- евролидерите се сбогуват с Меркел

Снимка от официалния сайт на Европейския съвет

Европейските лидери се сбогуваха с германския канцлер Ангела Меркел с емоционално видео. След 16 години на поста, за 107-ми и вероятно последен път тя участва в среща на върха на Общността. Дългото две минути видео беше пуснато в залата преди да започнат разговорите по същество.

В прощалното си слово председателят на Европейския съвет каза, че от тук нататък разговорите без нея ще бъдат като "Рим без Ватикана" и "Париж без Айфеловата кула".

На свой ред германската канцлерка Ангела Меркел, която се готви да напусне политическата сцена, изрази притеснения за бъдещето на ЕС, като заяви, че наследниците й ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, засягащи върховенството на закона, миграцията и икономиката, предаде Франс прес.
При оттеглянето си от канцлерския пост оставям Европейския съюз "в ситуация, която ме притеснява", заяви Меркел.

"Преодоляхме множество кризи, но все още имаме серия нерешени проблеми", подчерта тя след срещата на върха на ЕС в Брюксел, която се очаква да бъде последната с нейно участие.

Меркел подчерта също, че вземаните от страните членки мерки срещу нарастването на цените на енергията не трябва да пречат на преминаването към възобновяеми енергийни източници, предаде Ройтерс. "Средносрочният или дългосрочен преход на нашите енергийни запаси трябва да се движи в посока към климатична неутралност и временни повишения на цените на електроенергията не трябва да възпрепятстват това", подчерта канцлерката на пресконференцията. Тя добави, че дискусиите на европейските лидери за неотдавнашното повишение на цените на електроенергията са довели до цяла серия от конкретни мерки, които страните членки могат да използват, за да реагират при нужда в подобни ситуации

Но все пак, ако германските политически партии не успеят да се договорят за правителство до средата на декември, Меркел ще трябва да участва в още една среща на върха в Брюксел, съобщи Нова телевизия.

още от ЕС