нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Колко отделят страните в ЕС за здравеопазване

Снимка: Shutterstock

Парите за здравеопазване не са разход, а инвестиция – това е модерната концепция, която трябва да възприемат правителствата, призовават здравни експерти от цял свят.

България отделя над 8% от БВП за този сектор, похвали се вчера премиерът Борисов в реч пред световния конгрес по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, който се провежда в София. Разбира се, когато става дума за здравеопазване важен е не само въпросът колко пари отделя държавата, но и как се изразходват те, за да осигурят качествено и достъпно лечение на колкото се може повече нуждаещи се.

Да видим все пак къде се намираме в скалата на ЕС по този показател. Последните огласени данни на Евростат са за 2016 година и според тях, средно разходите за здравеопазване в ЕС възлизат на 10% от БВП.

Най-много пари за здраве отделя Франция – 11,5 от БВП, което е с 1,5% над средната стойност за ЕС и повече от всяка друга държава-членка на общността. Следват Германия (11,1%) и Швеция (11,0%). Над средната стойност за ЕС са и Австрия, Холандия, Дания, Белгия. Под тази граница са Великобритания, Финландия, Малта, Португалия, Испания, Италия, Словения, Гърция и на 16 позиция - България

В 12 други държави текущите разходи за здравеопазване представляват по-малко от 7,5% като Румъния е с най-ниското съотношение - 5,0% от БВП. За Люксембург, анализаторите правят специалното уточнение, че въпреки  фигурирането му в тази статистика като второто най-ниско съотношение на разходите за здравеопазване спрямо БВП, това по-скоро е отражение на високото ниво на БВП в Люксембург, отколкото на икономии от пари за здраве. 

Източник: Евростат

 

още от ЕС