нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изненадващ спад на корпоративните фалити в Германия и Франция

Shutterstock

Бизнес секторът в двете най-големи европейски икономики дава неочаквани позитивни сигнали. Броят на фалиралите компании в Германия е спаднал с 9,9% през май спрямо същия месец на миналата година, сочат обявените днес данни на Федералната статистическа служба, цитирани от ДПА. Регистрирани са 1504 корпоративни фалита през месеца. Икономическите затруднения, предизвикани от кризата с новия коронавирус, не са отчетени в тези данни, защото Германия отмени задължението да се подава молба за съдебна защита от кредитори, която е равносилна на обявяване на фалит от 1 март.

Освен това фалитите на френски компании са отбелязали намаление от 23,5% на годишна база през май. През юни е бил налице  още по-голям спад на компаниите 25%, се казва в анализ на централната банка на страната, цитиран от БТА. „В момент, когато има рязко забавяне на икономическата дейност, поставящо в трудна ситуация редица компании, броят на фалитите парадоксално намалява", отбелязва банката в комюнике. Според информацията обаче причината са регулаторните разпоредби и по-слабата активност на търговските съдилища.

Икономисти очакват корпоративните фалити в най-голямата икономика в Европа да скочат тази година. Задължението да се обявява неплатежоспособност бе отменено до края на септември, но бизнес средите призоваха правителство да удължи срока на действие на извънредните мерки, взети заради последиците от пандемията от Ковид-19. През май в Германия повечето фалити са били в сектора на търговия - 247 случая. Строителни предприемачи са подали 235 молби за съдебна защита от кредитори, следвани от упражняващите свободни професии, заетите в изследванията и техническите услуги със 168 и компаниите от сектора на настаняването със 164.

Спадът на фалитите на компании през май се наблюдава във всички сектори и за по-голямата част от категориите компании, без това да може да бъде анализирано от икономическа гледна точка.

Въпреки това данните показват увеличение на фалитите на големи и на средни компании между 250 и 5000 служители. Те са нараснали през май от 36 на 42% на годишна основа. През юни този растеж е достигнал 38,2 процента с 47 фалирали големи и средни компании, сочат предварителните данни.  

В същото време германските компании очакват икономическата ситуация да бъде затруднена поне още осем месеца и половина, сочи проучване на мюнхенския институт за икономически изследвания Ифо (Ifo), цитирано от Ройтерс. Най-песимистични са компаниите от туристическия сектор - най-тежко засегнат от пандемията - те прогнозират продължаване на ограниченията още 13 месеца. Питейните заведения обаче се надяват на отмяна на забраните само след 6,4 месеца.

още от ЕС