Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лагард приветства френско-германското предложение за възстановителен фонд от 500 млрд. евро

Снимка: Guliver / Getty images

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард приветства предложения вчера от Франция и Германия фонд на стойност 500 милиарда евро, като каза, че той ще донесе дългоочакваното облекчение на най-тежко пострадалите от коронавируса държави от ЕС, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Френско-германските предложения са амбициозни, целенасочени и добре дошли", каза Лагард в интервю за четири водещи европейски печатни издания, след като обявеният план повиши курса на еврото и намали доходността на италианските облигации.

Предложенията "отварят пътя за дългосрочно заемане на средства от Европейската комисия и преди всичко позволяват значима директна бюджетна помощ за редица държави членки, които са най-тежко засегнати от кризата, каза Лагард за вестниците "Ханделсблат", "Ле-з-еко", "Кориере дела сера" и "Ел Мундо".

Предложението, обявено по-рано вчера от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, цели създаване на временен фонд за възстановяване като се привлекат средства от финансовите пазари "от името на ЕС", информира БТА.

Осигурените средства ще бъдат предоставени на страните членки и на секторите и регионите, които са най-силно засегнати от кризата.

още от ЕС