Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лейбъристите: Законопроектът за Брекзит трябва да включва възможността за втори референдум

97

Снимка: Guliver / Getty images

Законопроектът за споразумението на британското правителство за Брекзит, който ще бъде представен на депутатите следващия месец, трябва да включва свикване на втори референдум, заяви днес говорителят на лейбъристите по въпросите на Брекзита Киър Стармър, цитиран от Ройтерс.

След като три пъти не получи одобрението на парламента за сделката на премиера Тереза Мей, в началото на юни правителството ще внесе за гласуване проект за закона, който ще задейства споразумението.

Лейбъристката партия и бунтари в Консервативната партия на Мей заявиха, че смятат да гласуват "против".

Правителството трябва да обмисли сериозно да включи референдум в законопроекта, за да се излезе от безизходицата, каза Стармър пред радио Би Би Си.

Повече не можем да си позволим да протакаме с по една седмица, което всъщност министър-председателката прави от месеци, допълни той.

Тереза Мей се противопостави публично на свикването на втори референдум. Почти три години след референдума, на който Обединеното кралство избра с 52 процента на 48 на сто да напусне Европейския съюз, остава неясно как, кога и дори дали изобщо страната ще излезе от съюза, към който се присъедини през 1973 г. Сегашният краен срок за това е 31 октомври.

Преговорите за Брекзит между консерваторите на Мей и лейбъристите се провалиха вчера, след като в четвъртък министър-председателката се съгласи в началото на юни да огласи дати за оттеглянето си, предаде БТА.

Източник от премиерската канцелария каза вчера, че законопроектът за споразумението за Брекзит ще съдържа нови елементи, които отразяват дискусиите на правителството с депутати във връзка с притесненията им.

Запитан дали напускане без сделка сега изглежда по-вероятно, Стармър каза, че не смята така. Остават пет месеца и половина до крайния срок. Не приемам, че не можем да разговаряме с ЕС по по-нататъшни промени в политическата декларация. Приемам, че споразумението за напускане е друго предложение, отбеляза той.

още по темата
още от ЕС