Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Личните карти в ЕС занапред в един и същи формат

Снимка: Shutterstock

Личните карти в ЕС занапред ще имат единен формат (ID-1, кредитна карта) и машините ще могат да разчитат вписаните в тях данни. Това гласят част от новите правила срещу злоупотребата с документи за самоличност, приети от Съвета на ЕС. Правилата предвиждат минимални стандарти за съдържащите се в документите данни и за защитата на документите от подправяне. С тях се въвежда по-голямата сигурност на личните карти на гражданите на ЕС и на документите за пребиваване, издавани на чужденци.
Документите ще съдържат портретно изображение на притежателя и два от пръстовите му отпечатъци в цифров вид на безконтактен чип. Валидността им ще бъде от 5 до 10 години. За хора над 70-годишна възраст ще може да се издават и лични карти с по-дълъг срок на действие, а за малолетните граждани - за срок, по-кратък от пет години.
Издадените лични карти, които не отговарят на новите изисквания, ще станат невалидни 10 години след датата на прилагане на новите правила или при изтичането на срока им на валидност. Личните карти, издадени на граждани на възраст над 70 години, остават валидни, ако отговарят на променените правила. 

още от ЕС