Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Евроскептичните партии в Италия обмисляли излизане от Еврозоната

101

Снимка: Shutterstock

Излизане от Еврозоната, предоговаряне на европейските договори, анулиране на италиански дълг от 250 милиарда евро от Европейската централна банка (ЕЦБ) - това са част от мерките, посочеени в проект за "договор за създаване на правителство" между крайнодясната "Лига" и популисткото Движение "Пет звезди" в Италия.

Документът е публикуван във вестник "Хъфингтън пост" и цитиран от Франс прес.

Информацията е "преувеличена" и "доста изменена", пък се казва в комюнике на двете формации, които продължават официалните си преговори за съставяне на правителство на антисистемните партии в Италия, предава БТА.

Сред многобройните промени, представени в цитирания документ от 39 страници, е въвеждането на "технически мерки от икономическо и юридическо естество, които ще позволят на страните членки да излязат от европейския Икономически и паричен съюз и по този начин да преоткрият своята валутна независимост".

В друг пасаж изниква възможността да се поиска от ЕЦБ, ръководена от италианеца Марио Драги, да премахне 250 милиона от италианския дълг, държани под формата на държавни ценни книжа от институцията във Франкфурт.

Текстът предизвика лавина от коментари в пресата, веднага след като беше публикуван, като журналисти и експерти критикуват най-вече неговата "наивност".

Финансовите пазари също не го оцениха - Миланската борса отвори днес със спад от 0,75 процента.

Движение "Пет звезди" и "Лигата" се опитаха да успокоят духовете, обяснявайки, че версията върху която работят, не отговаря "на тази, която е публикувана".

още от ЕС
16
Сряда
Януари