нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Манфред Вебер настоява Европейският парламент да има само една централа

Guliver / Getty images

Европейският парламент трябва да избере една от сегашните си две централи в Брюксел и Страсбург, каза германският консерватор Манфред Вебер, който е водещ кандидат за следващ председател на Европейската комисия, предаде ДПА.

В интервю за германската медийна група "Функе" Вебер отново подхвана водения отдавна дебат за мястото на Европейския парламент, който заседава повечето време в Брюксел, но на месечни пленарни сесии отива в Страсбург, предава БТА. 

Вебер заяви, че разбира защо високите разходи по поддържане на две централи дразнят много хора. "Европейският парламент трябва да има правото да вземе независимо решение как да организира работата си и къде да е централата му - в Страсбург или Брюксел", каза кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия.

Официалната централа на Европейския парламент е в Страсбург, но комисиите заседават в Брюксел, а секретариатът е в Люксембург. За промени в това споразумение, което бе договорено в писмен вид през 1997 г., е нужно съгласието на всички национални парламенти на страните членки. В изследване от 2013 г. се казва, че ако Европейският парламент остане само в Брюксел, ще се спестяват по 103 милиона евро годишно.

още по темата
още от ЕС