Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мария Габриел обсъди с Бил Гейтс стратегии за пробивни иновации

Снимките са от официалния фейсбук профил на Мария Габриел.

"Със съоснователя на Microsoft Bill Gates обсъдихме как можем да задълбочим сътрудничеството по общи приоритети за научноизследователска и развойна дейност за глобално здраве и чиста енергия." Това съобщи във фейсбук профила си комисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел. Двамата са провели среща в Европейската комисия, на която са обсъдили как може да се задълбочи сътрудничеството по общи приоритети за научноизследователска и развойна дейност за глобално здраве и чиста енергия.
Специален фокус в разговорите са били съвместното финансиране за клинични изпитвания на лекарствени продукти за справяне с инфекциозните заболявания, засягащи предимно Африка на юг от Сахара. По време на срещата е станало ясно, че е нужна гъвкавост при финансирането на стратегически изследвания за болести, свързани с бедността. Комисар Габриел отбеляза, че Европейската комисия вижда това партньорство в контекст на Глобалното здравно партньорство с държавите-членки и африканските страни и може да бъде в рамките на бъдещата програма Хоризонт Европа. Двамата разискваха и важността на бюджета за изследвания и иновации, които са от съществено значение за изпълнението на "зелената сделка", както и възможностите, предоставяни от това партньорство. Фондацията на Бил Гейтс възнамерява да увеличи своята част от бюджета с 20 милиарда щатски долара на година.
"Нужно е да развием по-тясно сътрудничество между множество участници на инвестиционния фронт, за да се превърнат политическите приоритети в инвестиционни стратегии. Това е от съществено значение, за да имаме пробивни иновации в полза на компаниите, гражданите ни и за отговор на предизвикателствата на климата и енергията", посочва българският еврокомисар Мария Габриел.

още от ЕС