нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Матео Салвини: Не популистите, а сегашните управници на ЕС са най-големите врагове на съюза

Снимка: Guliver / Getty images

Настоящият политически елит управлява зле Европейския съюз и популистите, които погрешно биват назовавани антиевропейци, ще трябва да го спасяват, заяви днес крайнодесният вицепремиер и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, предаде ДПА.

"Евроскептиците са тези, които сега управляват Европа. Антиевропейците са социалистите и десноцентристите, които превърнаха мечтата в кошмар и затвор; враговете на Европа са тези, които сега са на власт", каза федералният секретар на крайнодясната "Лига" Матео Салвини в навечерието на важен митинг в Милано. Очаква се на митинга да бъде представен новият общоевропейски съюз на десните популисти, който той се опитва да създаде преди евроизборите, информира БТА.

В изявление пред Асоциацията на чуждестранните журналисти в Милано италианският политик каза, че ако бъдат попитани десет души по улиците дали харесват настоящия ЕС, осем от тях ще отговорят отрицателно. По думите му целта е да бъдат ограничени правомощията на Брюксел, да бъдат възстановени националните компетенции в сфери като търговията, земеделието и бюджета. Той обаче се обяви в подкрепа на общите действия на ЕС по миграцията и особено за връщането на нелегалните имигранти.

Матео Салвини съобщи, че за митинга в Милано ще пристигнат делегации от 11 държави - Австрия, Белгия, България, Германия, Дания, Естония, Словакия, Финландия, Франция, Холандия и Чехия. Виктор Орбан от Унгария липсва от списъка, отбелязва ДПА.

още по темата
още от ЕС