Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Меркел: Бойко, остани медиатор за Западните Балкани

100

Снимка от официалната фейсбук страница на премиера Борисов

"Темата Западни Балкани не беше лесен приоритет, но ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатор по тази тема." Това е заявила германският канцлер Ангела Меркел в разговор с българския премиер днес в германския град Аахен, след участието им в церемонията по връчването на наградата "Карл Велики". 

Двамата са обсъдили предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Страната ни ще продължи да работи активно, за да остане свързаността на страните от региона приоритет и при следващите председателства, декларирал Борисов.

 По думите му въпреки напрежението между някои държави по отделни въпроси техните лидери осъзнават голямата цел - Европейският съюз. Министър-председателят отбеляза важността на транспортната, инфраструктурната и дигитална свързаност на страните от региона, за да бъдат осигурени стабилността и просперитета в цяла Европа. "За мен това трябва да правим - хората от тези държави да усетят, че ЕС и ние сме с тях", каза Бойко Борисов. Германският канцлер сподели напълно мнението на българския премиер, че хората от Западните Балкани очакват и искат конкретни и реални неща за подобряване на живота си.

 В разговора премиерът постави въпроса за спорните предложения на Европейската комисия в Пакета "Мобилност", засягащи българските транспортни превозвачи. Той посочи, че транспортният сектор у нас създава 15% от БВП и страната ни ще губи 16 милиарда лева годишно, ако бъдат приети предложенията за нови регулации. Борисов подчерта, че от тях ще бъдат засегнати над 100 хиляди български семейства, а голяма част от бизнеса, който в основната си част е малък и среден, ще бъде доведен до фалит. Министър-председателят каза също, че е поставил въпроса по-рано днес и на президента Макрон, с когото са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен разговор.

 Канцлерът Меркел изрази разбиране за притесненията на българската страна и посочи, че трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС.

още от ЕС
19
Събота
Януари