нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Меркел: Париж и Берлин са локомотиви на европейската интеграция

Снимка: Guliver / Getty images

Германският канцлер Ангела Меркел вижда Германия и Франция като локомотиви на европейската интеграция. Това заяви тя в публикувано свое видеопослание, малко преди предстоящото подписване в Ахен на новия договор за приятелство между Германия и Франция, предаде ДПА.

Германският канцлер изтъкна силните връзки между двете страни, споменавайки и тясното сътрудничество във външната политика. По думите й с Договора от Ахен тя и френският президент Еманюел Макрон искат да надградят вече постигнатото от Германия и Франция в техните отношения. "Работим в Европа, искаме да дадем стимули за европейско единство", каза тя.

Новият договор за приятелство ще бъде подписан във вторник в Ахен. Той ще допълни съществуващия Елисейски договор от 1963 г. за приятелство между двете страни, враждували помежду си в миналото, подписан от канцлера Конрад Аденауер и президента Шарл де Гол.

Меркел подчерта, че след столетията на войни между тези държави приятелството е "всичко друго, но не и нещо, което се подразбера от само себе си".  Тя заяви, че светът се е променил и затова е нужен нов договор. По думите на канцлера предстои да бъде засилена ролята на тясното сътрудничество в пограничните райони на двете държави. 

"Ще допълним този договор със списък с проекти, който ще бъде постоянно обновяван, за да покажем, че Германия и Франция продължават да работят заедно в Европа", каза Меркел.

още по темата
още от ЕС