Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Меркел се сбогува през сълзи с ХДС

Германският канцлер Ангела Меркел се сбогува емоционално с лидерския си пост в управляващата нейна партия Християндемократически съюз (ХДС) на конгрес в Хамбург.

"За мен беше голяма радост и чест", заяви тя на сбогуване пред партийния форум и вдигна на крака 1001 делегати, които я аплодираха 10 минути и предизвикаха сълзи в очите й. "Благодарим ти, шефе!", гласяха високо вдигнати от някои делегати плакати в залата.

Меркел изнесе дълга прощална и програмна реч пред съпартийците си, в която отбеляза колко е важно да бъдат съхранени в бъдеще най-важните според нея ценности, съобщава Би Би Си.

"Нашите либерални ценности трябва да бъдат защитени - вътрешно и външно", каза Ангела Меркел, която бе избрана за канцлер на Германия за първи път през 2005 г. и неотдавна заяви, че няма да се кандидатира за пост отново на предстоящите избори за политическо ръководство на най-мощната икономика на ЕС - Германия, през 2021 г. 

Меркел намекна, че подкрепя съпартийката си Анегрет Крамп-Каренбауер за свой наследник на лидерския пост на ХДС, отбелязвайки доброто ѝ представяне като водещ министър на провинция Саарланд. На конгреса в Хамбург партията избира кой да наследи Меркел между трима кандидати. Приемникът на Меркел е и вероятен бъдещ канцлер на Германия, след като тя се оттегли през 2021 г.

Ангела Меркел за последен път като председател на ХДС застана в залата, изправи се пред 1001 делегати от цялата страна и откри партийния конгрес, който определи като "много специален и особен". Тя призова своята партия, след избора, който предстои да бъде направен, да бъде обединена и сплотена.

Очаква се своеобразен дуел на предстоящия избор между двама фаворити на партийния актив, допълва БНТ. Фаворитите са Фридрих Мерц, бившият председател на ПГ на ХДС в Бундестага, човек, който преди 9 години влиза в политиката и прави милиони като бизнес адвокат, сега се връща отново с желание да поеме партията и да я отмести от курса, който досега тя провеждаше, а именно да я придърпа по в център-дясно. Другият фаворит за поста е Анегрет Крамп-Каренбауер, досегашен генерален секретар на партията, човек посочен за този пост от самата Меркел.

В речта си пред съпартийците днес Меркел говори за предизвикателствата, които предстоят в бъдеще, включително климатичните промени, съхранението на цялостта на Европейския съюз и Брекзит. 

"Няма нужда да оставам партиен лидер, за да остана свързана с тази партия. И аз все още съм канцлер", каза Меркел. 

Тя подчерта, че ХДС винаги е стояла зад човешкото достойнство и отбеляза колко е бил важен големият принос на покойния американски президент Джордж Буш-старши и покойния германски канцлер Хелмут Кол за обединението на Германия през 1990 г. Меркел беше на погребението на Джордж Буш-старши в САЩ в сряда.

Говорейки за края на Студената война, канцлерът заяви пред членовете на ХДС, че в това решаващо време Буш се е доверил на канцлера Кол, който е разбирал, че политиката трябва да служи на всички. 

Меркел изрази "огромна благодарност" за това, че е била удостоена с ролята на лидер на ХДС.

"Бъдещето ще подложи на изпитание всички наши ценности... Трябва да подхождаме към работата с радост.", каза още тя. 

Като прощален подарък от съпартийците си, лидерката на германския Християндемократически съюз днес получи диригентска палка, съобщава ТАСС. Тя й бе връчена от премиера на провинция Хесен Фолкер Буфие.

Палката е използвана от диригента Кент Нагано по време на специалния концерт за държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на Г-20, която се проведе през юли миналата година в Хамбург. Концертът беше във Филхармонията на Елба, предава БТА.

Работата на председател на партия по много неща може да се сравни с тази на диригента, отбеляза Буфие. По думите му партийният лидер трябва да управлява огромен, разнообразен по своя състав оркестър /партията/ и така да организира представлението, че публиката /избирателите/ да изпадне във възторг.

В придружаващо подаръка послание Нагано заявява, че Меркел е "най-важният диригент на световната политика".

Днес ще бъде избран приемникът на Меркел на поста председател на ХДС.

още от ЕС
26
Сряда
Февруари