Затвори

Международните медии за началото на европредседателството

Снимка: eu2018bg.bg

Водещи международни медии отразяват и коментират с различни акценти вчерашното начало на европейското председателство на България в София. 

От 1 януари България пое за шест месеца председателството на Европейския съюз и столицата София ще посрещне за този период многобройни делегации от еврокомисари, министри и наблюдатели - общо над 20 000 души, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА.

България ще направлява работата по горещи теми като приемането на мигранти и новия етап от преговорите за излизането на Великобритания от съюза, което е предизвикателство за малката страна със 7,1 милиона жители, най-бедната от 28-те държави в ЕС. Въпреки солидния си растеж, икономиката на България продължава да е спъвана от многобройни структурни проблеми, отбелязва "Монд".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск произнесе емоционална реч в четвъртък вечер (11 януари) срещу това да предотвратим "Игра на тронове" в Западните Балкани, докато Брюксел се опитва да окуражи усилията на този регион да се реформира, да загърби етническата враждебност и да се присъедини към европейския блок, посочва онлайн европейското издание Euractiv.

Европейският съюз използва българското шестмесечно председателство, за да опита да пребори влиянието на Русия, Турция и други страни в неговия проблемен заден двор, който значително излезе от радарите му в последните години. От своя страна, България се опитва да съживи европейската перспектива на този обеднял, но важен геостратегически регион, коментира авторът на статията, Зоран Радосавлйевич. 

В друг материал съвместно с AFT, Euractiv отразява, че началото на българското европредседателство е било потопено в протестни викове. 
 
Френският вестник "Фигаро" обръща внимание на протестите в София в деня на официалното откриване на българското европредседателство. Вестникът цитира издигнат от демонстрантите транспарант: "Корупцията прави силата" - иронична препратка към мотото на българското председателство "Единството прави силата". В десетината протеста участваха еколози, проруски и антиевропейски организации, защитници на правата на жените, както и полицаи и пенсионери, които настояваха за увеличение на заплатите и пенсиите, допълва "Фигаро", цитиран от БТА.

"Яростни протестиращи ГОРЯТ знамена на Европейския съюз в хаос из София след като Юнкер посещава България", е заглавие на британския "Дейли Експрес" в сайта му. Протести възникнаха из улиците на София, България, с демонстриращи, които горят флагове на ЕС, защото се чувстват игнорирани от блока", съобщава той и публикува галерия от снимки. 

Българското председателство на ЕС официално беше стартирано в София, предава китайската агенция "Синхуа" на английски език. Тя цитира президента Румен Радев да казва, че Европа е твърде голяма да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделена. 

България иска да се възползва от председателството на ЕС, за да ускори присъединяването си към Шенгенското пространство, отбеляза на сайта си телевизия "Евронюз". За времето на председателството си, София ще води дискусии за намиране на отговор на това предизвикателство. Същевременно обаче тя ще трябва да поддържа единството на страните членки, силно застрашено по този проблем, подчертава "Евронюз".

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662