Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мишел Барние отхвърли ключови точки от британския план за Брекзит

102

Мишел Барние Снимка: Guliver / Getty Images

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви, че ключови точки от британския план за търговските отношения между ЕС и Великобритания след нейното излизане от блока не са "приемливи", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според Барние ЕС няма да приеме предложението на Лондон за създаването на зона за свободна търговия на промишлени продукти и за това Великобритания да може да събира мита за предназначени за ЕС продукти, влезли на нейна територия.

Това "ще постави под въпрос интегритета на общия ни пазар и не подлежи на обсъждане", посочи Барние пред членовете на комисията за Брекзит на Камарата на общините. 

Това е поредният удар срещу "плана от Чекърс", чийто привърженик е премиерът Тереза Мей и който предвижда запазване на близки търговски отношения с ЕС след Брекзит. Планът, договорен по-рано през лятото на изнесено правителствено заседание в резиденцията Чекърс, се сблъсква с неодобрение както на някои привърженици на Брекзит, така също и на част от противниците на излизането на Великобритания от ЕС.

И Лондон, и Брюксел не желаят повторното въвеждане на граничния контрол заради опасения, че така ще бъде застрашен крехкият мир в Северна Ирландия. Но те имат различна визия за това как да бъде избегнато възстановяването на границите между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит. ЕС предложи Северна Ирландия да остане част от митническия съюз и общия пазар след Брекзит, но правителството на Мей се противопостави на тази идея с аргумента, че така ще бъде застрашена териториалната цялост на Великобритания.

Мишел Барние предупреди, че ако не бъде договорен специален режим за Северна Ирландия, няма да има споразумение, отбелязва Франс прес.

още по темата
още от ЕС
20
Четвъртък
Юни