Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Монд": Този път всичко се случи, както желаеше Мей

192

Снимка: Guliver / Getty images

Тереза Мей ще подложи на трето гласуване сделката си за Брекзит, след като депутатите изразиха съгласие с предложението на премиера да бъде поискано от ЕС дългосрочно отлагане на Брекзит, ако до следващата сряда не бъде постигнато споразумение за излизане от блока, пише "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Решението за трети парламентарен вот по сделката за Брекзит може да доведе до сериозен конституционен сблъсък с председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, тъй като според парламентарните правила едно и също предложение не може да бъде гласувано в същата парламентарна сесия, след като веднъж вече е било отхвърлено. Ако Бъркоу реши да блокира третото гласуване по сделката за Брекзит, Мей няма да има друг избор освен да помоли ЕС за дългосрочно отлагане на Брекзит. Източници от Европейския съюз намекнаха, че при подобни обстоятелства ще бъде необходимо отлагане на излизането на Великобритания от ЕС с поне една година, отбелязва британското издание.

Британските депутати одобриха предложението на премиера Тереза Мей да поиска от Брюксел отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава в. "Индипендънт".

Британското правителство заяви, че ако депутатите одобрят споразумение за Брекзит до 20 март, то ще се опита да договори с ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни. Ако до тази дата обаче не бъде постигнато споразумение, то има вероятност отлагането да е много по-дълго - например две години.

Правителството се надява този краен срок да убеди бунтарите сред консерваторите да подкрепят сделката на Мей предвид опасността, ако не го направят, това да доведе до сериозно отлагане на Брекзит.

Този път всичко се случи, както желаеше британският премиер, пише френският вестник "Монд" за вчерашното гласуване в британския парламент. Текстът, реализиращ стратегията й депутатите да бъдат накарани да гласуват за постигнатата от нея сделка с ЕС на 27-те, получи широка подкрепа - не само от дисциплинирани консерватори, но и от поддръжници на по-умерения Брекзит, които разчитат да получат допълнително време, за да постигнат целите си.

Одобреното снощи предложение обаче създава за Мей ангажимента да договори с ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни, но при условие, че британският парламент одобри до 20 март постигнатото от нея споразумение с Брюксел, което до този момент той отхвърли два пъти.

Това, което остава неясно сега, е колко дълго ще бъде отлагането на Брекзит, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Резултатът от вчерашното гласуване донесе облекчение на Тереза Мей, чийто контрол върху Брекзит се изпари през последните дни, като кулминацията бе откритото противопоставяне на част от министрите й при гласуването в сряда, с което бе отхвърлена възможността за Брекзит без сделка.

При сегашното положение Великобритания почти със сигурност няма да напусне Европейския съюз до две седмици, освен ако лидерите на ЕС не отхвърлят молбата й за отлагане на Брекзит и тя не излезе от блока без споразумение, пише в. "Вашингтон пост".

Часовникът трака все по-силно с всеки изминал ден. Мей приканва депутатите да направят трудния избор: да подкрепят отхвърленото й два пъти споразумение при третото гласуване по него следващата седмица или да се изправят пред опасността от отлагане на Брекзит за неопределен момент в бъдещето.

още по темата
още от ЕС
22
Сряда
Май