Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 85% от местата за къпане в Европа имат отлично качество на водата, в България – само 52,6%

Снимка: Shutterstock

Над 85% от водните басейни за къпане в ЕС са получили отлична оценка за качество на водата в годишния доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия, цитиран от ДПА.

В доклада се посочва, че е тествано качеството на водите на близо 22 000 плажа, реки и езера през 2018 година в 28-те страни членки на ЕС плюс в Швейцария и Албания.

Австрия, Кипър, Гърция и Малта са страните с най-чисти води за къпане в Европа, като четирите страни са получили отлична оценка за най-малко 95% от водите си за къпане. В Кипър 99,1% от всички води за къпане са с най-високо качество.

В България 52,6% от изследваните водни басейни за къпане са с отлично качество, 37,9 процента са с добро качество, със задоволително качество са 7,4% и едва един воден басейн за къпане или 1,1% е с лошо качество. Общо са проверени 95 места за къпане в България.

По думите на шефа на Европейската агенция за околната среда Ханс Брюнинкс има още предизвикателства пред опазването на чистотата на водните басейни - от справянето със замърсяването с пластмасови отпадъци до опазване на живата природа във водните басейни.

Около 1,3% или 301 водоема са били с лошо качество на водите за къпане, което представлява риск от болести като диария. Това е лек спад спрямо 2017 година.

Основни причинители на замърсявания за водите са били канализации и отпадъци от животновъдна и земеделска дейност. Наводненията и обилните валежи могат да увеличат замърсяването в реки, езера и морета, се посочва в доклада.

С най-много водни басейни с лошо качество на водата за къпане през 2018 година са Италия (89), Франция (54) и Испания (50).

още по темата
още от ЕС
14
Събота
Декември