нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Не дали, a кога“ ще е втората вълна от Covid-19 в Европа?

Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

Ръководителят на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) Андреа Амон предупреди за втора вълна от зарази с коронавируса Covid-19, заради постоянното премахване на ограничителните мерки в страните от Съюза. Тя заяви, че не е въпросът дали ще има нова вълна, а кога и колко голяма ще бъде, съобщи Euractiv.

В интервю за британския вестник Guardian, Амон каза, че статистиката за имунитета на хората от цяла Европа не е окуражителна и от „85% до 90%“ от хората все още са податливи на Covid-19.

„Вирусът е около нас от преди януари или февруари“, обясни тя. „Не искам да предсказвам за лошите възможности, но мисля, че трябва да бъдем реалисти. Сега не е моментът да си отдъхнем“.

Ограниченията за движение и социалното дистанциране, бяха отпуснати в повечето държави в Европа, след като се установи, че броят на случаите е преминал своя пик.

ECDC със седалище в Швеция съветва правителствата за контрол на инфекциозните заболявания в 27-те страни на Европейския съюз плюс Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Обединеното кралство.

Според Андреа Амон рискът от втора вълна е голям, защото „хората смятат, че всичко е свършило, а то не е… определено не е“, въпреки спада на инфекциите. Тя не изрази и оптимизъм по отношение на бързото изчезване на вируса. „Изглежда, че е много добре адаптиран към хората“, добави тя.

още от ЕС