нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пандемията заплашва оцеляването на ЕС, предупреждава Сорос

Снимка: Guliver / Getty images

Европейският съюз може да се разпадне вследствие на пандемията от коронавирус, ако не емитира безсрочни облигации, с които да помогне на най-засегнатите страни от блока. Това заяви американският мултимилиардер и филантроп Джордж Сорос, цитиран от Ройтерс, дни преди представянето на плана за възстановяване на икономиката на Брюксел.

Според 89-годишния Сорос проблемите за икономиката на Еврозоната ще бъдат по-дълготрайни, отколкото мнозина очакват. Той добавя, че разработването на ваксина за SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, ще бъде много трудно, тъй като вирусът мутира бързо.

По думите на бизнесмена безсрочните облигации, каквито преди години Великобритания е използвала, за да финансира войните си срещу Наполеон, ще позволят на Европейският съюз, "който се ражда от пепелта на Втората световна война", да оцелее.

„Ако ЕС е неспособен да обмисли това сега, той може би няма да бъде в състояние да преодолее предизвикателствата, пред които е изправен в момента.“, изтъкна Сорос в отговор на репортерски въпроси, изпратен по имейл.

"Това не е теоретична възможност. Това може да бъде трагичната реалност“, предупреждава той.

Сорос, който добива популярност с атаката си срещу британския паунд през 1992 година, казва, че ЕС трябва да поддържа кредитен риск на ниво „ААА“, за да емитира подобен съвместен дълг, което означава, че блокът трябва да получи правомощия за повишаване на данъци за покриване на разходите по тези облигации. Според него ЕС просто ще предлага увеличаване на данъци, вместо да ги налага.

„Има решение. Самите данъци трябва просто да бъдат оторизирани от ЕС. Няма нужда той да ги прилага“, смята милиардерът.

На въпрос за Брекзит Сорос казва, че е особено притеснен за Италия. „Какво би останало от Европа без Италия?“, пита той риторично.

„Облекчаването на правилата за държавна помощ, което е в полза на Германия, беше особено несправедливо спрямо Италия, която вече беше болният човек на Европа, а след това и най-тежко засегнатата страна от COVID-19”, допълва той.

още от ЕС