Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Полският кандидат за еврокомисар взе поправителния изпит

Снимка: Shutterstock

Предложеният от Полша за следващ еврокомисар Януш Войчеховски взе днес поправителния изпит пред евродепутатите. След второто изслушване той е получил необходимата подкрепа от изпитната комисия, съобщи представителството на Полша в ЕС.

Войчеховски е предложен за еврокомисар по земеделието и бе разследван от европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета на ЕС (ОЛАФ). Непосредствено преди първото изслушване проверката срещу него бе прекратена и той възстанови неправомерно осребрени средства от касата на Европейския парламент. При първото изслушване Войчеховски не успя да даде отговори на въпроси, свързани с бъдещите му задачи.

Първоначално Полша предложи за еврокомисар Кшищоф Шчерски. В края на август Шчерски се отказа, след като новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи полският еврокомисар да отговоря за земеделието, припомня БТА.

Утре предстои ЕП да реши дали ще свика второ изслушване на френския кандидат за еврокомисар Силви Гулар. ЕК очаква новите предложения за еврокомисари от Унгария и Румъния, след като първите кандидати от двете държави бяха отхвърлени от правната комисия на ЕП.

още по темата
още от ЕС