нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК не изключва разделяне на Албания и Северна Македония в преговорите за присъединяване

Снимка: Getty Images

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей смята, че Брюксел би могъл да продължи преговорите с Албания за членство в ЕС, докато преговорите със Северна Македония изостават, съобщи Танюг. 

Пътят на Северна Македония и Албания към членство в ЕС винаги досега се свързваше, а двете страни паралелно се подготвяха за начало на преговори. С оглед на това обаче, че кандидатурата на Северна Македония в момента е блокирана от България, Вархей заяви, че тази ситуация би могла да се промени, пише Юронюз, цитирана от БТА. 

"Ако отново последват трудности със Северна Македония, което би означавало, че не сме успели да убедим България и Северна Македония да намерят взаимно приемливо решение, тогава се поставя въпросът не може ли да напредваме само с Албания. Ще трябва да разглеждаме това като опция", заяви Вархей. 

Желанието на жителите на Албания за присъединяване към ЕС е почти единодушно. Неотдавнашна анкета на Европейската комисия показа, че 97% от албанците подкрепят европейския път, а на изборите в Албания нито една партия не бе против членство на страната в ЕС. 

Становището на Вархей би могло да засили надеждите, че отново ще бъдат задвижени спрените преговори за членство на други държави от Западните Балкани, посочва Юронюз.
 

още от ЕС