нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокурорите на ЕС разследват случаи на измами от 4,5 млрд. eвро

Снимка: Getty Images

Общоевропейската прокуратура разследва 300 случая на финансови нарушения на обща стойност 4,5 милиарда евро, съобщи във вторник британският вестник Financial Times, позовавайки се на говорител на ведомството Тин Холевут.

"Това е доста значителна сума", цитира изданието думите на Холевут.

Прокуратурата може да представи първото обвинение до края на годината, уточни тя. Това означава, че първите дела, образувани от отдела, могат да бъдат разгледани в националните съдилища следващата година, предава ТАСС

Според Холевут, някои от делата са били образувани по-рано и впоследствие са прехвърлени в прокуратурата от националните власти на страните от ЕС след нейното създаване. Другата част е инициирана от отдела независимо, включително по съвети от обществеността на различни държави от ЕС.

Според вестника един от случаите се отнася за трансгранична измама с ДДС за 14 милиона евро. Като част от разследването полицията е претърсила помещенията на предприятия в България, Унгария, Германия, Холандия и Словакия. В същото време заподозрени от Унгария, които заедно с Дания, Ирландия, Полша и Швеция не участват в проекта на Европейската прокуратура, могат да бъдат изправени пред съда в друга държава поради трансграничния характер на делата.

Общоевропейската прокуратура започна своята работа на 1 юни 2021 г. Основната задача на този орган е да се бори срещу финансови нарушения в ущърб на ЕС в 22 участващи държави.  

още от ЕС