нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Промишленото производство в ЕС се възстановява с ръст от 9%, в България – с 5,8%

Shutterstock

Промишленото производство в ЕС и Еврозоната през юни, когато в някои страни членки на ЕС вече имаше разхлабване на ограничителните мерки срещу коронавируса, бележи растеж с 9,1% на месечна основа, съобщава днес европейската статистическа служба Евростат на сайта си.

През май показателят се увеличаваше с 12,3% в Еврозоната и 11,6% в ЕС в сравнение с активността от април.

На годишна база обаче промишленото производство в ЕС е намаляло с 11,6%, а в еврозоната - с 12,3% процента през юни, показват още данните.

В България промишленото производство бележи растеж с 5,8% през юни спрямо предходния месец. На годишна база то през юни се понижава със 7,8%, а през май - с 16,1%.

Най-голямо възстановяване на производството на месечна база е регистрирано в Словакия (21,7%), Унгария (17,1%) и Румъния (16,3%), а спад отчитат Белгия (-1,4%) и Финландия (-0,8%).

При сравнение с показателя спрямо юни миналата година най-голям спад на промишленото производство има в Португалия (-14,8%), Германия и Испания (по -14,1%) и Италия (-13,7%), а увеличение е отчетено единствено в Ирландия (4,5%).

Най-бързо е възстановяването в сектора на дълготрайните потребителски стоки, където производството нараства с 20% на месечна база.

още от ЕС