Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Протест затвори Айфеловата кула

Снимка: Getty Images

Айфеловата кула е затворена днес за посещения заради стачката на профсъюзите във Франция срещу планираната пенсионна реформа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Уточнява се, че площадката пред архитектурното съоръжение е отворена за посетителите.

Пътуващите с регионалните влакове и с парижкото метро се сблъскват с трудности заради стачните действия, засегнали също така някои училища и обществени услуги, допълва Асошиейтед прес.

Въпреки това днешните транспортни проблеми не могат да се сравнят с тежкото положение с транспорта в по-ранния етап на 50-дневните стачни действия, допълва АП.

Броят на стачкуващите работници и спрените влакове спадна значително тази седмица, след като правителството направи редица отстъпки. Профсъюзите се надяват днешните действия да съживят опозицията срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

Въпреки всичко обаче властите продължават с плана, който днес ще бъде представен на правителствено заседание. След това проектът отива в парламента, където центристката партия на Макрон има мнозинство.

Реформата предвижда обединяване в единна точкова пенсионна система на съществуващите 42 специални режима за пенсиониране, от които в момента се възползват железничарите, служителите в парижкия обществен транспорт, както и медицинските сестри, които се пенсионират по-рано. Новата пенсионна система ще важи за всички служители в държавния и частния сектор и ще бъде въведена минимална пенсия.

Правителството обаче се отказа от намеренията да повиши пенсионната възраст за получаване на пълна пенсия от 62 на 64 години, а освен това преговаря с отделни сектори, включително пилоти, военни и полицаи, които ще продължат да се пенсионират по-рано от останалите.

Новата точкова система ще се прилага от 2022 година за най-младите работещи и след това постепенно ще обхване по-възрастните. Ще бъдат засегнати само родените след 1974 година.
Много от подробностите все още не са уточнени и ще бъдат обявени от правителството по-късно.

Според Макрон старата система е несправедлива, остаряла и прекалено скъпа за държава, където продължителността на живот нараства. Профсъюзите твърдят, че новият план застрашава трудно извоюваните права на работниците. 

още от Свят
25
Вторник
Февруари