Затвори

Разногласие в ЕС за възстановяването на свободното пътуване

Shutterstock

Няма единодушие между държавите от ЕС кога и как да бъдат разрешени несъществените пътувания през външните граници, съобщи говорител на Европейската комисия.
По неговите думи повечето страни приветстват предложението на ЕК за общ и съгласуван подход. Някои страни обаче настояват първо да бъдат възстановени несъществените пътувания през вътрешните граници на ЕС, а едва след това облекчението да засегне и пресичането на външните граници, посочи той. 
Преди отварянето на външните граници ще бъде необходимо страните от ЕС да са осигурили съответните възможности на болниците да поемат нова вълна от епидемията от Ковид-19. Ще бъде необходимо също държавите да могат да извършват масови изследвания за болни и да проследяват хората, с които заразените са общували, подчерта говорителят, цитиран от БТА.
Ключова цел в тази посока е постигането на съвместимост между националните приложения за проследяване на контактите на заразените - това е едно от условията за възобновяването на туристическите пътувания в ЕС. В началото на този месец ЕК призова външните граници на ЕС да останат затворени до 15 юни.

още от ЕС