Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

С Меркел зад волана, Европа е изправена пред криза на много фронтове

Снимка: Guliver / Getty images

За лидер, който е изиграл ключова роля в управлението на Европа при преодоляването на два икономически колапса, мащабна мигранска криза и във време на обтегнати отношения с Русия, последните години от управлението на Ангела Меркел като канцлер на Германия могат да бъдат най-впечатляващите, пише Блумбърг.

Днес Германия пое 6-месечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Това се случва на фона на прогноза, че икономиката на блока ще се свие с 7,4% през 2020 г. Обединеното кралство вече напусна ЕС (макар че в момента тече преходният период след Брекзит, който изтича на 31 декември), а много страни изпитват огромни затруднения в борбата са коронавируса. Всичко това се случва при допълнително утежняващите обстоятелства на очаквана ескалация в търговските отношения със САЩ, които могат да наложат тарифи за милиарди долара върху вносни стоки от ЕС.

„Наясно сме, че очакванията от германското председателство са големи“, заяви Меркел в събота. Какво има предвид германския канцлер?

Възстановяването от пандемията и страха от втора вълна

Меркел играе ключова роля в дискусиите за приемането на радикалния план за възстановяване на европейската икономика. Предложението на Европейската комисия предвижда изтегляне на заем на стойност 750 млрд. евро от международните пазари, които след това да бъдат разпределени на държавите членки под формата на грантове и кредити. Най-засегнатите страни, като Италия и Испания, ще получат най-голям дял от финансовата помощ.

Възстановителният план със сигурност ще доминира първия месец от германското председателство, като неговото приемане е усложнено от голямата финансова дупка, оставена от Великобритания.

Спасителният пакет трябва да одобрен единодушно от всички страни членки, както и от Европейския парламент, за да се превърне в реалност. Това обаче ще изисква много компромиси, като европейските лагери отново са разделени на Юг, Север и Изток. Основната опозиция на плана идва от т.нар „Пестелива четворка“ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. Тези страни предпочитат финансовата подкрепа да бъде изцяло под формата на заеми - без грантове и без поемане на общ европейски дълг.

Все по-близо до поемането на общ европейски дълг

„Нашата цел е да постигнем споразумение през юли. Очакваме нещата да се наредят“, заяви външният министър на Германия Хайко Маас пред обществения телевизионен оператор ZDF.

„Важно е страни като Испания и Италия, които бяха удари особено силно, да имат достъп до тези средства. Те няма да им бъдат от полза, ако договарянето трае още няколко седмици. За това е важно да постигнем споразумение за всички тези финансови инструменти възможно най-скоро“.

Какъв трябва да бъде подходът на ЕС, който се озова по средата на конфликта между САЩ и Китай?

Призивът на Меркел за по-независим и суверен Европейски съюз е насочен отчасти към Китай. Германският лидер от доста време опитва да постигне напредък по споразумение за взаимната защита на инвестициите с Китай, което трябваше да се превърне в основната тема на планираната за септември среща на върха ЕС - Китай. Засега обаче не е постигнат успех.

Не трябва да забравяме и предстоящите президентски избори в САЩ, които могат да донесат нови главоболия на Германия. Отношенията между настоящия американски държавен глава Доналд Тръмп и Меркел не са особено добри, като вижданията на двамата лидери се разминават по много въпроси, включително сделката с Иран, търговията и подхода в борбата с пандемията от короанвирус (ЕС няма да допуска американски граждани на своята територия и след 1 юли, когато се отменят ограниченията за редица трети страни). Въпросът е дали Меркел ще влезе в конфронтация с Тръмп или ще предпочете да изчака до ноември, когато в Белия дом може да се настани Джо Байдън?

Веригите за доставки бяха прекъснати, а търговията не може да чака

Търговският дневен ред на ЕС е изпълнен с рискови сценарии и капани. Тази година европейските управници ще трябва едновременно да предоговарят търговските отношения с Великобритания след изтичането на преходния период след Брекзит и да работят по възобновяването на икономическата активност в блока и възстановяването на веригите за доставки. Всичко това, разбира се, се случва на фона на очаквани американски мита върху вноса на стоки от Европа.

Поетите ангажименти по амбициозната „Зелена сделка“

Най-голямото предизвикателство за Германия ще бъде да обедини европейските правителства да постигнат споразумение за проектозакон, който да направи необратима поставената цел ЕС да постигне климатична неутралност до 2050 г. Тази цел е наистина амбициозна, като се имат предвид националните различия по редица въпроси, вариращи от предпочитаните енергийни източници, индустриалното развитие и прехода към чиста енергия във време, когато парите са оскъдни.

Сбогуване със стар приятел

Макар че председателството на ЕС няма особено влиние върху преговорите за Брекзит, фактът, че последните дискусии по темата ще се проведат по време на 6-месечното германско ръководство дава на британците допълнителна надежда, тъй като те винаги са гледали на Меркел като на човека, който може да помогне за излизане от безизходицата.

Макар че Меркел няма да приеме сделка на всяка цена и определено няма да одобри решение, което ще подкопае устоите на единния пазар, тя ще направи всичко по силите си за постигане на търговско споразумение с Великобритания преди края на годината. Това ще бъде част от нейното наследство.

Проблеми у дома

Меркел е изправена и пред нова местна криза – счетоводния скандал, който потопи Wirecard и изкара наяве пропуските на германските регулатори.

До момента германският лидер не е отделяла особено внимание на един от най-големите корпоративни провали от десетилетия. Въпреки множеството сигнали от най-различни източници, германските органи за финансов надзор не са докладвали счетоводни нередности в изпадналия в еплатежоспособност доставчик на платежни услуги Wirecard.

Брюксел ще се заеме с германският финансов орган BaFin за допуснатите грешки при надзора на Wirecard. В зависимост от предварителното разследване, Европейската комисия ще реши дали започне пълно разследване срещу BaFin за нарушаване на европейското законодателство за финансова отчетност. Това на практика ще превърна германския проблем в европейски.

още по темата
още от ЕС