нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шарл Мишел към евродепутатите: Спрете да искате още пари!

Getty Images

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел призова евродепутатите да престанат да молят за отпускане на допълнителни средства по дългосрочния бюджет на ЕС и пакета за възстановяване от новия коронавирус.

По време на свое изказване след дебат за Брекзит и многогодишната финансова рамка в европарламента в Брюксел Мишел „уважително и учтиво“ помоли членовете на органа да отстъпят от искането за още 39 млрд. евро финансиране по програми като Еразъм, сума, която включва поне 9 млрд. евро свежи пари.

„Никога в историята на Европейския съюз не сме успели да отблокираме толкова пари, колкото сега... по отношение на фонда за възстановяване“, отбеляза председателят на Европейския съвет, добавяйки, че това е „пропорционално много повече“ от парите, предоставени от Китай и САЩ. Той призова евродепутатите да се фокусират върху „общата картина“.

„Уважавам факта, че за парламента сумата, предложена от Съвета по отношение на МФР, не е достатъчна... Но когато чуем, че ще има огромни съкращения по Еразъм, в иновационни фондове, в отбранителни фондове, кажете ни, когато говорите за съкращения... съкращения в сравнение с какво?“, каза още Мишел.

През юли лидерите на ЕС постигнаха споразумение за бюджет на стойност 1.82 трлн. евро за периода от 2021 до 2017 година, както и за отпускането на допълнителни средства за възстановяване от пандемията, но парламентът поиска да се направят отстъпки в 4 области: повече пари за 15 бюджетни програми, включително за изследвания и здравеопазване; обвързващ календар за нови източници на доход; по-голяма роля за членовете на ЕП в планирания фонд за възстановяване, както и силен механизъм, свързващ разпределението на финансирането от ЕС с критериите за върховенство на закона.

още от ЕС