нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Швеция планира данъчни облекчения и разходи за 12 млрд. евро през 2021 г.

Шведското правителство ще налее 12 млрд. евро в бизнеса през следващата година, предаде Ройтерс. Програмата ще бъде изпълнена чрез данъчни облекчения и допълнителни държавни разходи, като по този начин ще бъде изпълнен най-големият до момента държавен бюджет в северната страна. Целта е да се подкрепи възстановяването на икономиката след спада, предизвикан от коронавируса.

Очакванията са за 2020 г. БВП на Швеция да се понижи с 4,6%, обяви правителството. „Икономическата политика преминава в нова фаза. Затова планираме следващата година държавата да изпълни най-големия си бюджет досега с цел да рестартираме икономиката“, заяви финансовият министър на страната Магдалена Андерсон.

Управляващата коалиция съобщи, че държавният бюджет за догодина ще се фокусира върху задържането и създаването на нови работни места, социални помощи и трансформацията към въглеродно неутрално бъдеще. Над 1 млрд. евро от целият пакет ще бъдат насочени към борбата с климатичните промени.

Прогнозите са мерките в бюджета да доведат до създаването на 75 хил. нови работни места.  Правителството обеща, че ще запази тази политика на директно финансиране и данъчни облекчения и в следващите няколко години.

още от ЕС