нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Социалдемократите водят с 1 пункт на партията на Меркел преди изборите в Германия утре

Getty Images

Последните социологически проучвания сочат, че партията на социалдемократите печели един пункт повече подкрепа от консерваторите на управлявалата 16 години Ангела Меркел, предаде БНТ.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат утре 26 септември.

Социолозите отреждат 16% подкрепа за Зелените, които остават далеч зад социалдемократите, които получават 26% и консерваторите - с 25%. Очакванията са крайнодесните Алтернатива за Германия да спечелят около 11% от вота.

Кандидатът на социалдемократите Олаф Шолц, който е и настоящ финансов министър, отправи критики към опонента си Армин Лашет (кандидат на обединението между Християндемократите и Християнсоциалния съюз) заради възгледите му по отношение на бъдещата финансова политика.

"Идеята да се намалят данъците за хора като мен или за онези, които печелят дори повече от министър, което ще струва 30 милиарда евро годишно, показва, че някой не може да смята и не разбира нищо от финанси. Показва също липса на солидарност, това е напълно остаряло виждане", каза Олаф Шолц, кандидат на Социалдемократическата партия.

В отиващия си Бундестаг има 709 депутата – от тях 397 бяха на управляващите партии – Унионът, коалиция между Християндемократичния съюз (с 200 депутата) на Меркел и Християнсоциалния съюз (45 депутата) и Социал-демократическата партия на Германия (152 депутата).

Опозиционните партии имат общо 312 депутата и сред тях са крайнодесните Алтернатива за Германия (88), Свободните демократи (80), Левите (69), Зелените (67) и други 8 депутата.

още от ЕС