нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Столтенберг посочи Китай и Русия сред главните заплахи за ЕС и НАТО

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг. Getty Image

Русия, Китай, тероризмът, кибератаките и климатичните промени са основните заплахи за Северноатлантическия алианс и Европейския съюз. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар преди днешната среща на върха на евролидерите в Брюксел, предаде ТАСС. Заплахите за сигурността и действията срещу пандемията ще бъдат главна тема на втория ден от провеждащото се онлайн заседание на Европейския съвет с участието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбер

„За НАТО основната задача беше да гарантира, че здравната криза няма да се превърне в криза на сигурността, тъй като всички заплахи, съществували преди пандемията, останаха. Това са руска агресия, тероризъм, кибератаки, възходът на Китай и изменението на климата. Всяка държава или континент не могат да се справят поотделно, но заедно ще могат", посочи той.

Столтенберг приветства ангажимента на новия президент на САЩ Джо Байдън за укрепване на връзките между Европа и САЩ. Според Йенс Столтенберг това ще бъде основната тема на срещата на лидерите на НАТО, която ще се проведе в Брюксел по-късно тази година.
По-рано този месец Байдън заяви на Мюнхенската конференция по сигурността, че САЩ се завръщат на международната сцена и няма да оставят Европа сама със заплахите от страна на Китай и Русия.

още от ЕС