Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Страните с най-чисти води за къпане в Европа

Снимка: Guliver/Getty Images

Над 95% от водите в 5 европейски страни са с отлично качество за къпане, става ясно от публикуваният днес годишен доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия, цитиран от ДПА. Това са Австрия, Кипър, Гърция, Люксембург и Малта .Данните в доклада се основават на проверки на качеството на водата в близо 22 000 речни, морски и езерни обекти в Европа през 2017 година, включително Швейцария и Албания, които не са част от ЕС.

Начело по чисти водоеми е Люксембург, където от проверените 12 водоема всички са с отлично качество. Следва Малта, където близо 99 процента от всички водни басейни са с отлично качество през миналата година. В Кипър те са 97,3 процента, а в Гърция - близо 96 процента, посочва БТА.

В България 44,2 процента от проверените през миналата година общо 95 места за къпане са били с отлично качество на водата, се казва в доклада. През 2016 година от проверените 94 места с отлично качество са били 64,9 процента. Миналата година е установен само един водоем с лошо качество на водата за къпане в България, както и предходната година. С добро качество на водата са били 45 места или 47,4 процента от проверените обекти, а със задоволително 6 обекта или 6,3 на сто.

Качеството на водата за къпане в Европа се е подобрило през последните години, отбелязват като общо заключение Европейската комисия и ЕАОС.

В 30-те страни, обхванати от проучването, 85 процента от местата за къпане са получили отлична оценка, което е лек спад спрямо 2016 година. Това се дължи главно на летните дъждове, които са се отразили на резултатите от тестовете. Спрямо 2013 година обаче делът на отличните водоеми се е повишил с 3 процента.

Според доклада всички обхванати места за къпане в Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Гърция, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Словения и Швейцария покриват минималните стандарти за качество.

Около 1,4 процента или 306 водоема са били с лошо качество на водите за къпане, което представлява риск от болести като диария. През 2016 година броят им е бил 316.

Страните с най-много на брой водни обекти за къпане, които не отговарят на стандартите на ЕС през 2017 година са Франция (80), Италия (79) и Испания (38).

Страните с най-висок дял на водите за къпане, които не отговарят на стандартите на ЕС, са Естония (7,4 процента), Ирландия (4,9 процента) и Великобритания (3,3 процента).

Направени са изследвания за два типа бактерии: ешерихия коли и чревни ентерококи. Основни причинители на замърсявания за водите са били канализации и отпадъци от животновъдна и земеделска дейност. Наводненията и обилните валежи могат да увеличат замърсяването в реки, езера и морета и да предизвикат преливане на канализации, се посочва в доклада.

още от ЕС
12
Четвъртък
Декември