нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тиери Бретон: "Спутник V" ще бъде достъпен в ЕС не по-рано от края на годината

Снимка: Getty Images

Ако получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), руската ваксина срещу COVID-19 – „Спутник V“, може да бъде достъпна в Общността не по-рано от края на текущата година. Това съобщи в интервю за френския национален ежедневник Le Figaro европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон. 

"Не мисля, че необходимият брой дози „Спутник V“ ще бъде на разположение на Европа до края на 2021 г.", подчерта Бретон, който координира политиката на Комисията в областта на ваксинацията. Регулаторът на ЕС, според Бретон, трябва да проучи руското досие в следващите седмици, предава Агенция "Фокус". 

Според еврокомисаря, в документите за ваксината все още липсват данни, така че процесът на оценка може да отнеме повече време. След това ще бъде необходимо да се намерят производствени мощности. Русия търси партньори в Европа, но сега те участват в производството на вече одобрени ваксини.

"Планира се 70% от възрастното население в Европа да бъде ваксинирано в до средата на юли. Що се отнася до ваксинацията, ние искаме да дадем приоритет на европейците, като същевременно изпълняваме нашата мисия на солидарност, като доставяме ваксини за останалия свят", поясни европейският комисар Тиери Бретон. 

В момента в ЕС се използват четири ваксини: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, за която редица държави от ЕС са наложили ограничения за употреба поради опасни странични ефекти, и Johnson & Johnson, които замразиха пратките за ЕС на 13 април поради подозренията, че ваксината има опасни странични ефекти. 

още от ЕС