нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Унгария и Румъния още се бавят с новите си кандидати за еврокомисари

Снимка: Shutterstock

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен все още не е получила от правителствата на Унгария и на Румъния официалните предложения за нови еврокомисари. Това съобщи говорител на ЕК.

Говорителят даде уклончиви отговори какво следва и в какви срокове, след като миналата седмица властите и в двете държави посочиха нови имена за еврокомисари. По неговите думи "процесът продължава" и се състои в изпращането на официални писма от столиците до ЕК, изслушване на кандидатите от Фон дер Лайен и полагане на изпит пред Европейския парламент.

Говорителят не потвърди и не отрече, че е възможно Фон дер Лайен да не е съгласна с някое от предложените нови имена. Той не опроверга и изразеното съмнение, че е възможно ЕК да очаква резултата от гласуването в четвъртък на вота на недоверие на румънското правителство, предаде БТА.

Комисарите, предложени досега от Румъния и Унгария, бяха отхвърлени от правната комисия на ЕП в края на септември. Това наложи Букурещ и Будапеща да предложат нови имена, чието оповестяване досега остава "неофициално".

още по темата
още от ЕС