нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Виктор Орбан оттегли депутатите си от ЕНП в Европарламента

Guiliver/Getty images

Премиерът на Унгария Виктор Орбан оттегли депутатите на своята партия Фидес от парламентарната група на Европейската народна партия в Европарламента, предадоха международните агенции. Решението идва поради увеличен натиск от Брюксел срещу унгарското правителство.

Решението идва и в резултат на това, че Европейската народна партия забрани на 12-те депутата на Фидез да се изказват от името на европартията.

В ЕНП са също така представители на управляващата германска партия на Християндемократите, както и на българската ГЕРБ. Без 12-те члена на Фидез ЕНП ще има 175 депутата и продължава да бъде най-голямата партия в ЕП, който има общо 705 депутата.

ЕС критикува Орбан за все по-силния контрол, който унгарското правителство осъществява над съдебната система, медиите, академичната среда и неправителствените организации. Орбан от своя страна отхвърля критиките и отказва да промени подходите си.

“Доволен съм да видя това развитие, крайно време беше партията на Орбан да се оттегли от основната политическа формация в Европарламента“, коментира румънския евродепутат Дачиан  Циолос, който е председател на либералната политическа група „Обнови Европа“ в Европарламента, наследник на групата АЛДЕ.

Зелените определиха новините като отдавна очаквани. Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското правителство, добавиха от тази парламентарна сила.

Вероятно е обаче оттеглилите се да се присъединят към групата на Европейските консерватори и реформисти, което пък ще я изравни с тази на Зелените/Европейски свободен Алианс и така двете ще делят 5-ото място в Европарламента, посочва БНР.

От две години членството на ФИДЕС в партията е замразено. Нейните депутати обаче продължаваха да бъдат членове на най-голямата политическа сила в Европейския парламент.

 

още от ЕС