нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Външните министри на ЕС се съгласиха за още санкции над Русия

Shutterstock

Външните министри от страните членки на Европейския съюз се съгласиха да наложат санкции на четирима висши руски държавни служители в отговор на постановената по-рано присъда от близо 3 години затвор за опозиционера Алексей Навални, съобщиха за „Ройтерс“ дипломати, запознати със случая.

По време на срещата в Брюксел не бяха споменати конкретни имена, но става дума за ръководителя на Следствения комитет на Русия, директора на затворите, директора на Националната гвардия и главния прокурор.

Хората в списъка със санкционираните ще се сблъскат със замразяване на активи и забрани за влизане на територията на страни от блока. Мерките вероятно ще влязат в сила следващия месец. Това е първият път, в който Брюксел ще използва своя наскоро обособен режим, наподобяващ на Закона „Магнитски“, който се прилага в САЩ, пише „Евронюз“.

По-рано днес Върховният представител на ЕС Жозеп Борел заяви, че трябва да се предприемат „обединени и решителни“ действия по отношение на присъдата на Навални, предаде „Гардиън“.

Опозиционният лидер се завърна обратно в Русия в средата на януари, след като прекара няколко месеца в Германия, където се възстановяваше след отравяне с невро-паралитичния агент „Новичок“.

При пристигането си той бе задържан за 30 дена, а по-късно – осъден на 2 години и 8 месеца затвор заради нарушаване на условна присъда по дело от 2014 година. По-късно срокът на лишаване от свобода бе намален с месец и половина – времето, което Навални прекара в предварителния арест. Освен това критикът на Кремъл бе признат за виновен и по дело за клевета на ветеран от Великата отечествена война. Съдът му наложи глоба от 11 480 долара.

Решението за санкциите бе широко очаквано след катастрофалното посещение на Москва от Жозеп Борел, по време на което Русия експулсира трима европейски дипломати заради предполагаемо присъствие на демонстрации в подкрепа на Навални, припомня „Политико“.

Междувременно Леонид Волков, ръководител на кабинета на опозиционера, както и Иван Жданов, директор на Антикорупционната фондация, обясниха пред репортери в Брюксел, че срещата е „ползотворна“ и подчертаха разликата между личните и икономическите санкции, пише Euractiv.

още от ЕС