Затвори

Юнкер: Не искам европейска супердържава

Снимка: Guliver / Getty Images

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Борис Джонсън говори пълни глупости и че е „твърдо против“ създаването на европейска държава, предаде британският „Индипендънт“.

„Някои хора в британската политическа система са против истината. Те претендират, че съм глупав и упорит федералист, че подкрепям европейска супердържава“, каза Юнкер по време на пресконференция в Брюксел и в отговор на коментар на Джонсън.

„Аз съм твърдо против създаването на европейска супердържава. Ние не сме САЩ, ние сме Европейският съюз. Съюзът не може да се гради срещу интересите на европейските нации, така че това е пълен абсурд“, добави той.

Коментарът на Юнкер е в отговор на изказванията на Борис Джонсън, който обвини европейските лидери в опит за създаване на супердържава, подобна на желаната от Хитлер и Наполеон, но „по различен начин“.

Други политици от ЕС също се противопоставиха на Джонсън, който каза още, че Брекзит се основава на идеите на „либералния идеализъм“.

„Поставянето на бариери пред движението на търговията и хората и предположението, че принадлежността на гражданите може да бъде само национална, не е либерлно - то е точно обратното“, каза главният преговарящ за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстат.

В речта си Юнкер засегна и темата за бъдещето на Европа, като представи визията си за двукамерен избирателен орган и президент, избиран пряко от европейските граждани.

Юнкер заяви, че предложенията за съставяне на транснационални списъци за изборите за Европейски парламент и сливане на поста на председателя на Европейския съвет с този на Европейската комисия, едва ли ще бъдат изпълнени по време на неговия мандат поради липсата на подкрепа от страна на държавите членки.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка:Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69321
0.590594
CNY
10
2.50388
3.9938
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2109
0.452304
RUB
100
2.80745
35.6195
USD
1
1.58856
0.629501