Затвори

Юнкер: Не искам европейска супердържава

Снимка: Guliver / Getty Images

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Борис Джонсън говори пълни глупости и че е „твърдо против“ създаването на европейска държава, предаде британският „Индипендънт“.

„Някои хора в британската политическа система са против истината. Те претендират, че съм глупав и упорит федералист, че подкрепям европейска супердържава“, каза Юнкер по време на пресконференция в Брюксел и в отговор на коментар на Джонсън.

„Аз съм твърдо против създаването на европейска супердържава. Ние не сме САЩ, ние сме Европейският съюз. Съюзът не може да се гради срещу интересите на европейските нации, така че това е пълен абсурд“, добави той.

Коментарът на Юнкер е в отговор на изказванията на Борис Джонсън, който обвини европейските лидери в опит за създаване на супердържава, подобна на желаната от Хитлер и Наполеон, но „по различен начин“.

Други политици от ЕС също се противопоставиха на Джонсън, който каза още, че Брекзит се основава на идеите на „либералния идеализъм“.

„Поставянето на бариери пред движението на търговията и хората и предположението, че принадлежността на гражданите може да бъде само национална, не е либерлно - то е точно обратното“, каза главният преговарящ за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстат.

В речта си Юнкер засегна и темата за бъдещето на Европа, като представи визията си за двукамерен избирателен орган и президент, избиран пряко от европейските граждани.

Юнкер заяви, че предложенията за съставяне на транснационални списъци за изборите за Европейски парламент и сливане на поста на председателя на Европейския съвет с този на Европейската комисия, едва ли ще бъдат изпълнени по време на неговия мандат поради липсата на подкрепа от страна на държавите членки.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179