нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

За първи път от близо 30 години повече граждани на ЕС са напуснали Великобритания, отколкото са дошли

Снимка: Getty images

Нетната миграция от Европейския съюз към Обединеното кралство се е обърнала за първи път от 1991 г. насам, след като 94 хиляди граждани на ЕС са напуснали Великобритания през миналата година, предаде Блумбърг.

Резкият спад е довел до понижение на общата миграция в страната. Този спад е в силен контраст с резултатите от 2019 г. и 2018 г., когато 32 хил. и 51 хил. повече раждани на ЕС са се преместили в Обединеното кралство, отколкото са го напуснали,

Според данните на Националната статистическа служба (ONS), общата нетна миграция към Великобритания е „намаляла значително“ до 34 хил. души от средните годишни нива от 250 хил. през предходното десетилетие.

Този спад, който според ONS се дължи отчасти на Брекзит, е една от причините толкова много компании в страната да изпитват трудност с назначаването на работници, особено в сектори като търговията на дребно и хотелиерство и ресторантьорство, които разчитаха много на чуждестранни работници преди пандемията.

Този недостиг на работна ръка вдига заплащането и инфлацията, което вероятно ще накара Английската централна банка да повиши лихвените си проценти още следващия месец.

От ONS казват, че за спада се дължи както пандемията от COVID-19, така и Брекзит, като ефектите от дете събития трудно могат да бъдат разграничени.  Понижението на нетната миграция към Великобритания отчасти отразява и ограниченията върху международните пътувания, предприети с цел да се предотврати разпространението на коронавируса.

Последният път, когато повече граждани на ЕС са напускали Великобритания, отколкото са пристигали в страната, е бил преди 30 години.

Отделни и по-актуализирани данни на ONS за населението за годината до юни 2021 г. предполагат, че тенденцията е продължила. Към лятото броят на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, е спаднал с 200 хил. до 3,4 млн. души.

От статистиката става ясно още, че през 2020 г. във Великобритания са преместили 130 хил. души повече от държави извън ЕС, отколкото са напуснали страната. Този резултат обаче е значително по-нисък в сравнение с предходните години, като през 2019 нетната имиграция от страни извън ЕС е била 277 хил. души.

„Въпреки че няма доказателства за масово напускане на Великобритания през 2020 г., глобалните ограничения върху пътуванията са ограничили движението на хората, което според всички данни е довело до най-ниското ниво на миграция от години“,  коментира Джей Линдоп, директор на Центъра за международна миграция в Националната статистическа служба.

още по темата
още от ЕС