нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК не вижда смисъл от ново затваряне на границите заради пандемията

Guiliver/Getty images

Затварянето на границите в ЕС заради пандемията е безсмислено, заяви днес пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Нуждаем се от общ подход, ЕК ще направи съответните предложения“, добави тя. Фон дер Лайен призова държавите от ЕС да използват възможностите на европейската лекарствена агенция, за да проследяват щамовете на вируса на COVID-19. По нейните думи досега само две от 27-те страни в ЕС се възползват от тези възможности.

Председателят на ЕК настоя европейските държави да осигурят ваксини и за своите съседи, като отбеляза, че ЕС е договорил повече от необходимите количества. Фон дер Лайен призова държавите в ЕС да застанат "от правилната страна на историята" и добави, че ще бъдат запомнени онези, които са отказали да го сторят.

Засега целта на ЕС е взаимно признаване на изследванията за COVID-19, а въпросът с удостоверенията на ваксинираните срещу новата болест остава за по-късно. Това заяви високопоставен представител на институциите на ЕС в навечерието на насроченото за утре заседание на Европейския съвет. Той отбеляза, че засега не е сигурно дали ваксинираните не могат да останат носители на вируса на болестта, затова не може да се прецени как да бъдат използвани издаваните удостоверения на имунизираните. По-скоро днес стои въпросът за международното признаване на ваксините, отбеляза дипломатът.

Стремим се да избегнем непризнаването на тези удостоверения, а определянето им като "паспорти" е интерпретация, добави той. По неговите думи в ЕС няма единодушие по тези въпроси, включително за смисъла от удостоверението, когато ваксинацията не е задължителна.

За да бъдат признати удостоверения за китайската и руската ваксина, е необходимо европейската лекарствена агенция да разполага с данни за тези препарати, посочи дипломатът. Той допълни, че научните среди не са единодушни за продължителността на карантината, затова решението остава политическо.

Утре Европейският съвет се събира за девета виртуална среща, посветена на пандемията. Очаква се държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да обсъдят нуждата от проследяване на новите щамове на вируса, уеднаквяване на ограниченията, имунизационния календар. Възможно е те да обсъдят предложението ЕС и НАТО да отправят обща покана към новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън за среща по-късно тази година.

още от ЕС