нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жени с буркини бяха глобени във Франция

Getty Images

Няколко жени са във Франция са били глобени затова, че са носили „буркини“ в плувен басейн в Гренобъл, предаде Евронюз. Според информацията жените са били представителки на феминистка организация.

Пет жени с „буркини“, което представлява плувен костюм за жени, който покрива цялото тяло, освен лицето и се носи предимно от мюсюлманки, са влезли в басейна. Това е наложило евакуирането на съоръжението от всичките му посетители, съобщиха от френската полиция.

Жените са получили глоби и забрана да посещават басейна в следващите 2 месеца.

Инцидентът се случва малко след като кметът на града Ерик Пиол влезе в спор с правителството относно правото за носене на буркини на местата за плуване в града. Той настоя правителството да вземе решение на национално ниво да забрани или да разреши буркини.

От 2016 г. няколко общини във Франция въведоха изрична забрана на плувния костюм буркини, тъй като нарушава светските ценности на страната. Но според активисти тази забрана представлява израз на ислямофобия.

Организацията Алиансът на гражданите например настоява хората да могат сами да избират формата на плувния си костюм – независимо дали ще покрива цялото тяло или ще представлява монокини.

още от ЕС