Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жозеп Борел: Европа трябва да се научи да изполва езика на силата

Снимка: Guliver / Getty images

ЕС трябва да се научи "да използва езика на силата". Това заяви на изслушването си вчера пред европейските депутати номинираният за следващ първи дипломат на съюза Жозеп Борел. Той предупреди, че ЕС трябва да действа единно, в противен случай рискува да бъде смазан от суперсилите САЩ и Китай, предаде ДПА.

През последните 30 години светът "се промени драматично" към по-лошо, каза Борел. Той отбеляза, че към международния ред "е отправено предизвикателство от логиката на политиката на силата, която е много по-несправедлива, непредсказуема и склонна към конфликти".

Търговията, технологиите и финансите се използват като "политически оръжия", добави Борел. По думите му наред с другото Европа се сблъсква с "несигурност за международната роля на САЩ", нови заплахи от изток и нестабилна обкръжаваща среда.

"Това не е желаният от ЕС свят, но съм убеден, че разполагаме с нужното, за да се изправим срещу тази предизвикателна заобикаляща ни среда", каза той. Борел определи ЕС като "финансова суперсила", чийто дипломатически капацитет е един от най-силните в света, предаде БТА.

Той обаче призова съюза да действа единно на глобалната сцена.

"Или казано в едно изречение: ЕС трябва да се научи да използва езика на силата", заяви 72-годишният кандидат за дипломатическия пост.

още от ЕС